Beginnende vertalers moeten meters maken

Geplaatst op 13 april 2019 in blog, team, vertalen

Een naaf, een koppel, groepsets, crankarmen… enig idee waar deze woorden betrekking op hebben? Ik zie de sportieve mountainbikers onder u denken… makkie! Maar misschien is het niet voor iedereen gelijk duidelijk waar dit over gaat. Ik zal eerlijk bekennen: toen ik deze termen voor het eerst las, ging bij mij ook niet direct een belletje rinkelen.

Speuren naar sporen

Gelukkig was daar Mr Google… die kan ik áltijd raadplegen! Driftig typend op mijn toetsenbord en hier en daar een afbeelding bekijkend, ben ik al snel iets op het spoor. Aha, het gaat over fietsonderdelen… zo zit dat dus. Als je een tekst vertaalt, is het natuurlijk wel handig als je weet waar je over praat. Betrouwbare bronnen zijn daarbij enorm belangrijk. Voor nu laat ik maar even in het midden hoe vaak ik deze zoekmachine heb geraadpleegd bij teksten over vermogensbeheer…

Keukentafel als basis

Je verwacht het misschien niet, maar ook de keukentafel is belangrijk bij vertalen. De keukentafel? Ja, echt! Dus pak gerust een kop koffie of iets anders, installeer je aan de keukentafel en dan zal ik uitleggen waarom. Vertalen is namelijk meer dan alleen maar woorden omzetten van de ene taal in de andere. Eigenlijk moet je je bij elke zin afvragen: hoe zeg ik dit tegen de buurvrouw die bij me op de koffie is? Dit betekent vooral dat je de originele tekst een beetje loslaat en ingewikkelde constructies omzet naar alledaagse woorden en zinnen. En dat valt niet altijd mee als je, zoals ik, een beginnende vertaler bent.

Op weg!

Om mijn vertaalvaardigheden verder te ontwikkelen, kan ik twee dingen doen: wat vaker gezellig aan die keukentafel gaan zitten om daarna het luie zweet eruit te jagen door nog héél veel vertaalkilometers te maken. Aan de slag dus!

15 april 2019 – auteur Wendy Kleiboer, stagiair

Gerelateerde artikelen

In de steigers, uit de steigers

PassworD zit in een prachtig monumentaal gebouw in het hart van Heino. Het komt voor het eerst in de boeken voor in 1800. Dat weten we zeker, omdat we op dit moment druk bezig zijn met een boek over historische panden in Heino en we hebben diep gegraven in allerlei oude stukken. Zo’n oud pand […]

Lees artikel
glimmende voordeur

Teambuilding in de escape room

Als je ergens nieuw in een hecht team komt, is het altijd spannend of je er wel bij past. Ik werk nu een half jaar bij PassworD maar ik werd met open armen ontvangen en voelde ik me al gauw thuis. Teamuitje Na een tijdje bood ik aan om een teamuitje te organiseren. Het idee […]

Lees artikel
Escape Room Zwolle

Dit is wat voor mij!

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de […]

Lees artikel

Rode wangen als graadmeter

Uit je comfortzone Toen ik enkele weken geleden bij PassworD begon, had ik niet gedacht dat het schrijven van blogs tot mijn werkzaamheden behoorde. Als echte boekenwurm lees ik liever wat anderen hebben geschreven dan dat ik zelf schrijf. Maar bij PassworD mag je niet alleen doen waar je goed in bent, je wordt ook […]

Lees artikel

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!