Werelddierendag
Elk jaar op 4 oktober is het dierendag. Natuurlijk worden de meeste dieren elke dag al wel een beetje verwend. Maar regelmatig zie je ook in het nieuws berichten over verwaarlozing. Wat de reden daar ook van is, ik kan me daar eerlijk gezegd weinig bij voorstellen. Voor mij is het vanzelfsprekend dat het iedere dag dierendag is. Wat een luxe, zowel voor mij als voor mijn dieren.
Dieren in onze taal
Dieren hebben een grote invloed op onze taal. We hebben heel veel spreekwoorden en gezegdes met dieren. Wat dacht je van: de kat uit de boom kijken, geen slapende honden wakker maken, nu komt de aap uit de mouw of het hazepad kiezen. De betekenis spreekt meestal voor zich. Er bestaat zelfs een verkeersbord voor katten: overstekende dove kat.
Dierentaal
Dieren onderling hebben ook hun eigen taal. Al mag dat eigenlijk geen dierentaal heten, omdat onderzoekers het erover eens zijn dat communicatie tussen dieren niet zo complex en expressief is als bij mensen. Ook al zijn ze nog zo intelligent. De ontwikkeling van taal is echter niet uniek voor mensen. Chimpansees gebruiken naast geluiden bijvoorbeeld meer dan 66 gebaren. Sommige gebaren hebben meerdere betekenissen, iets dat wij ook in onze taal kennen.
Gelukshormoon
De relatie tussen mens en dier is bijzonder, en zeker bij de honden. Zij voelen onze stemming feilloos aan en reageren daarop. Andersom is dat trouwens ook het geval, bij het aaien en knuffelen maken we het gelukshormoon oxytocine aan. Gelukkige mensen! En wie wil dat nou niet? Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens een hond of een kat heeft.
Elk dier verdient ons respect, klein en groot. Wees lief voor alle dieren!
Niet vergeten: dierendag op 4 oktober