Dit is wat voor mij!

Geplaatst op 27 september 2018 in blog, team

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de deur uit te gaan, maar ik kon de autosleutel nergens vinden. Wat bleek? Mijn vriend had de sleutel meegenomen, terwijl hij met de fiets weg was. Goed gepland! Gelukkig was hij in de buurt en ben ik snel heen en weer gefietst om de sleutel te halen. Vervolgens snel de auto in en naar Heino geracet. Uiteindelijk was ik precies op tijd.

Na een positief gesprek werd ik uitgenodigd voor een tweede en aan het eind van het tweede gesprek kreeg ik de baan aangeboden. Ik zei natuurlijk volmondig ja. Nu werk ik hier alweer vier weken en weet ik hoe het is om officemanager van een vertaalbureau te zijn.

Officemanagertje spelen

Stiekem ben ik al eens officemanager geweest. Ik heb aan de Vertaalacademie in Maastricht gestudeerd. Daardoor weet ik veel van vertalen. Best handig bij een vertaalbureau. In het vierde jaar heb ik voor officemanager ‘gespeeld’ in het zogenaamde Skillslab. Samen met mijn studiegenoten runden we een simulatievertaalbureau. De opdrachten kregen we van de docenten, maar er kwamen ook echte opdrachten binnen. Jazeker, ook opdrachten waarvoor we werden betaald.

Maar nu in het echt

Nu ben ik dus officemanager bij een echt vertaalbureau. Maar wat houdt dat in? In grote lijnen zijn de werkzaamheden hetzelfde als op school: de mailbox in de gaten houden, opdrachten uitzetten naar vertalers en revisors, offertes opstellen en planning bewaken.

PMS

Bij Password werken we met een eigen projectmanagementsysteem (PMS, een beetje ongelukkige afkorting). Daar staan alle projecten, klanten en vertalers in. Als er een opdracht binnenkomt, maken we een nieuw project aan in het systeem. Vervolgens analyseren we de tekst in Trados Studio (een vertaaltool). Zitten er herhalingen in? Zijn er matches met ons vertaalgeheugen? O ja, en welk geheugen kunnen we het beste gebruiken? Na de analyse maken we een ‘pakketje’ van het document in Studio.

Welke vertaler

Dan kijkt de projectmanager met mij wie we geschikt vinden voor de vertaling. Is het een commerciële tekst, een handleiding of een juridisch document? Voor ieder type vertaling is een andere vertaler geschikt. Als we eruit zijn, sturen we het pakketje met de instructies naar de vertaler. Na akkoord van de vertaler sturen we hem een PO (purchase order). En dat zijn globaal mijn werkzaamheden.

Genoeg te doen

Soms mag ik ook iets anders doen, zoals boeken verhuizen in verband met een verbouwing of deze blog schrijven. Een officemanager moet van alle markten thuis zijn. Tot nu toe hoef ik me in ieder geval niet te vervelen, afwisseling zat.

Gerelateerde artikelen

Beginnende vertalers moeten meters maken

Een naaf, een koppel, groepsets, crankarmen… enig idee waar deze woorden betrekking op hebben? Ik zie de sportieve mountainbikers onder u denken… makkie! Maar misschien is het niet voor iedereen gelijk duidelijk waar dit over gaat. Ik zal eerlijk bekennen: toen ik deze termen voor het eerst las, ging bij mij ook niet direct een […]

Lees artikel
kopje koffie met de buurvrouw

In de steigers, uit de steigers

PassworD zit in een prachtig monumentaal gebouw in het hart van Heino. Het komt voor het eerst in de boeken voor in 1800. Dat weten we zeker, omdat we op dit moment druk bezig zijn met een boek over historische panden in Heino en we hebben diep gegraven in allerlei oude stukken. Zo’n oud pand […]

Lees artikel
glimmende voordeur

Teambuilding in de escape room

Als je ergens nieuw in een hecht team komt, is het altijd spannend of je er wel bij past. Ik werk nu een half jaar bij PassworD maar ik werd met open armen ontvangen en voelde ik me al gauw thuis. Teamuitje Na een tijdje bood ik aan om een teamuitje te organiseren. Het idee […]

Lees artikel
Escape Room Zwolle

Rode wangen als graadmeter

Uit je comfortzone Toen ik enkele weken geleden bij PassworD begon, had ik niet gedacht dat het schrijven van blogs tot mijn werkzaamheden behoorde. Als echte boekenwurm lees ik liever wat anderen hebben geschreven dan dat ik zelf schrijf. Maar bij PassworD mag je niet alleen doen waar je goed in bent, je wordt ook […]

Lees artikel

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!