Echt een meisjemeisje!

Geplaatst op 18 juli 2019 in blog, taal

Zij is echt een meisjemeisje

Ik krijg elke dag van de dikke Amerikaanse Merriam-Webster een bijzonder Engels woord toegestuurd. Vaak zijn het woorden die ik nog niet ken, dus het is heel leerzaam en soms ook verrassend leuk.

Onlangs was het woord van de dag higgledy-piggledy (rommelig, ongeorganiseerd, kriskras, schots en scheef, lukraak).

 • Maya took a deep breath and began the daunting task of sorting through the hundreds of photos scattered higgledy-piggledy across the floor.
 • Maya haalde diep adem en begon met tegenzin de honderden foto’s uit te zoeken die lukraak over de vloer lagen uitgespreid.

Een leuk woord, dat higgledy-piggledy. We zullen het alleen niet al te vaak in vertalingen gebruiken vermoed ik zo.

Ik kende het woord al, maar het viel me toch op. Waarom? Omdat het zo’n mooi voorbeeld is van het verschijnsel reduplicatie.

Wat is reduplicatie?

Bij reduplicatie (‘verdubbeling’) herhaal je een woord of een deel van een woord, soms met een kleine aanpassing, waardoor een nieuwe betekenis ontstaat. Het zijn woorden waar een lekker ritme in zit en soms rijmen ze ook nog.

 • Voorbeelden in het Nederlands zijn wissewasje, mikmak, taaitaai, flierefluiter, samsam, hiphop.
 • Voorbeelden in het Engels zijn easy-peasy, honky-tonky, super-duper, hurly-burly.

Meisjemeisje

Een paar jaar geleden doken ineens nieuwe voorbeelden op met woorden als meisjemeisje en leuk-leuk.

 • Maud is echt een meisjemeisje.
 • José, zeg eens eerlijk… Vind je Herman leuk? Of vind je hem leuk-leuk?

In het begin werd er een beetje lacherig over gedaan, maar inmiddels is het wel geaccepteerd. Een meisjemeisje is namelijk geen gewoon meisje. Zij is een meisje+. Maud is duidelijk meisjesachtiger dan sommige andere meisjes in haar klas. Ze speelt bijvoorbeeld niet met auto’s en klimt niet in bomen, maar kleedt zich als Elsa uit Frozen en lakt haar teennagels.

En op de vraag of José Herman leuk-leuk vindt, begint ze plotseling te blozen.

Vaak-vaak

Inmiddels hoor je het overal. Als je op een terras zit, op het schoolplein staat te wachten op je kinderen of onderweg bent in de trein. Let maar eens op. Je hoort het niet gewoon vaak, je hoort het vaak-vaak.

 • Ik ben dit weekend thuis-thuis (niet op mijn kamer in Groningen maar bij mijn ouders).
 • Die is echt blond-blond (witter dan blond of dommer dan dom).
 • Ik ga nú weg hoor. Bedoel je nu-nu? (acuut of over vijf minuten?)
 • Jan werkt niet meer in het weekend; hij heeft tegenwoordig een baan-baan (een ‘echte’ baan in tegenstelling tot een bijbaantje).

 

Gerelateerde artikelen

Hiërogliefen en de goden van Egypte

In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden was laatst een tentoonstelling over de goden van Egypte. Het leek een aantal collega’s leuk om die te bezoeken. Op een zaterdagochtend ging het groepje met de trein naar het mooie Leiden. We kregen een rondleiding van een echte egyptoloog, namelijk mijn vader, Arno Egberts. Gesprek in het […]

Lees artikel
Hiërogliefen

Taalweetjes: oud-Grieks

Oud-Grieks Het Grieks is moeilijk om te lezen met die karakters die zo anders zijn dan ons eigen schrift. Het Griekse alfabet komt van oorsprong uit het Feninische alfabet en is ontstaan in de 9e eeuw voor Christus. Een belangrijke innovatie in het Oud-Grieks was de invoering van klinkers. Toch was het in die tijd […]

Lees artikel
Oud-Grieks, schrijven in spiegelbeeld

Steenkolenduits

Het moet er eindelijk maar eens van komen. Ik ga met de billen bloot: ooit heb ik me schuldig gemaakt aan steenkolenduits. Zo’n vijftien jaar geleden besloten Paula en ik naar de Hannover Messe te gaan. Onder de deelnemers bevonden zich vier klanten en bovendien waren we geïnteresseerd in sommige stands. Een mooie kans om diverse […]

Lees artikel
steenkolenduits

(Be)talen in Spanje

Betalen in Spanje Als je in een bepaald land de taal niet spreekt, kun je in allerlei (grappige) situaties terechtkomen. Dat ondervond ik een paar maanden geleden in Spanje. Ik spreek zelf geen Spaans. Maar ik dacht dat ik me wel zou kunnen redden met Engels. Dat is immers ook een wereldtaal. Ik had het […]

Lees artikel
betalen in Spanje

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

 • antwoorden op veelgestelde vragen
 • interessante ontwikkelingen
 • handige tips
 • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!