Joke Zwaal
Joke Zwaal
Geplaatst op 10 juli 2017 in Blog

Wij hebben een boven en een beneden op kantoor. Ook in die volgorde, want boven zitten de meeste mensen en daar is ook het organisatorische hart van PassworD. Boven gaat met enige regelmaat de telefoon en vindt taalkundig overleg plaats tussen collega’s. “Hoe heb jij dit opgelost, Lisette?” “Is het Italiaans al geleverd?” “Heb jij tijd om dit na te kijken?”

Normaal gesproken zit ik beneden, samen met Paula en Jan-Maarten. Ik heb daar handig alle spullen bij de hand en kan me lekker concentreren. De radio speelt zacht op de achtergrond, zo nu en dan zegt iemand wat. Soms valt er ook gewoon wat te lachen.

In het kader van onze flexplekken schuift vrijwel elke dag iemand aan op de enige vrije plek beneden. Ine of Tieny voor de boekhouding, Joan omdat ze bezig is met iets dat om concentratie vraagt, Willem en Lars omdat het Taaluilendag is.

Hoog tijd dus dat ikzelf ook eens flexibel werd met mijn werkplek.

En dus ging ik vandaag naar boven.

Ik ging zitten op de plek waar normaal Laura zit en startte de thin client (nee, pc’s hebben we al jaren niet meer). Ik richtte mijn stille flexplek in met alle papieren en keek verwachtingsvol naar de twee schermen voor me. Het linker deed het, het rechter niet.

“Weten jullie hoe het komt dat dat rechter scherm niet werkt?” Ja, Laura had het er wel over gehad, en had dat ook opgelost, maar hoe precies, dat wisten ze eigenlijk niet. Na een lang telefoontje met de systeembeheerder was het probleem opgelost. Maar inmiddels was ik wel drie uur verder en toch maar weer naar beneden gegaan.

Poging twee om twee uur ’s middags ging beter. Ik kon direct aan de slag en schoot lekker op.

Ineens viel me wat op: het was doodstil. Geen radio, geen geklets. Alleen ratelende toetsen van vijf toetsenborden, een zoevende printer zo nu en dan, een paar voetstappen om het papier van de printer te halen en uit te delen, “ja, allemaal van mij!”, een enkele keer telefoon.

Gek genoeg kon ik me door die doodse stilte moeilijker concentreren. Het leek wel of elk geluidje dubbel zo hard binnenkwam en dubbel zoveel opviel. Mijn eigen toetsenbord maakte plotseling irritant veel lawaai. “Hebben jullie last van mijn gerammel?” Vier hoofden schudden van nee. Zij waren allang gewend aan een stille flexplek.

Ik had een paar creatieve taken op mijn lijstje staan, maar ze kwamen niet goed uit mijn vingers en mijn hoofd. Ik moest en zou eerst deze stilte verwerken.

In mijn geval kon dat maar op één manier.

Door te schrijven.

En dus schreef ik binnen vijftien minuten deze blog.

Vreemd mens ben ik toch.

Gerelateerde artikelen

Terug op het honk

De afgelopen periode was in veel opzichten extreem leerzaam. Videobellen, chats en mails, Teams, ZOOM, WhatsAppjes, telefoontjes. De leercurve was soms behoorlijk steil en aan bepaalde dingen begonnen we met redelijk wat wantrouwen. Eerst zien, dan geloven… Inloggen van huis kon al heel lang bij ons en we hadden alles al stevig beveiligd via two-factor […]

Lees artikel
thuiswerken

Het vertalen van je website

Website vertalen Tegenwoordig kun je als bedrijf natuurlijk niet meer zonder een eigen website. Maar heb je ook klanten in het buitenland? Dan is het verstandig je website te laten vertalen. Zo kun je je bezoekersaantal aanzienlijk vergroten. Wij hebben veel ervaring in het vertalen van websites en doen dit dan ook graag voor je. […]

Lees artikel
Het vertalen van je website

Het opstartwoord van Van Dale woordenboek

Als vertalers zijn wij trouw gebruiker van woordenboeken en andere vakspecifieke woordenlijsten. Want in tegenstelling tot wat mensen soms misschien denken, weten wij niet voor elk woord meteen de juiste vertaling. En een woordenboek kan ook heel handig zijn als je op zoek bent naar een mooier alternatief voor een woord dat nét niet de […]

Lees artikel
Het opstartwoord van Van Dale woordenboek

Machinevertalingen, wat gaat goed en waar gaat het mis

In een vorig blog heb ik het uitgebreid gehad over Neural Machine Translation, afgekort als NMT. De laatste jaren is de techniek achter machine-vertalen met grote sprongen verbeterd. Maar er helemaal op vertrouwen kan echt nog niet. Daarvoor is nog heel veel nodig. De grote jongens als Microsoft, Amazon, Alibaba en Baidu investeren niet voor […]

Lees artikel
Machinevertalingen, wat gaat goed en waar gaat het mis

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!