Een stille flexplek

Geplaats op 10 juli 2017 in Blog

Wij hebben een boven en een beneden op kantoor. Ook in die volgorde, want boven zitten de meeste mensen en daar is ook het organisatorische hart van PassworD. Boven gaat met enige regelmaat de telefoon en vindt taalkundig overleg plaats tussen collega’s. “Hoe heb jij dit opgelost, Lisette?” “Is het Italiaans al geleverd?” “Heb jij tijd om dit na te kijken?”

Normaal gesproken zit ik beneden, samen met Paula en Jan-Maarten. Ik heb daar handig alle spullen bij de hand en kan me lekker concentreren. De radio speelt zacht op de achtergrond, zo nu en dan zegt iemand wat. Soms valt er ook gewoon wat te lachen.

In het kader van onze flexplekken schuift vrijwel elke dag iemand aan op de enige vrije plek beneden. Ine of Tieny voor de boekhouding, Joan omdat ze bezig is met iets dat om concentratie vraagt, Willem en Lars omdat het Taaluilendag is.

Hoog tijd dus dat ikzelf ook eens flexibel werd met mijn werkplek.

En dus ging ik vandaag naar boven.

Ik ging zitten op de plek waar normaal Laura zit en startte de thin client (nee, pc’s hebben we al jaren niet meer). Ik richtte mijn werkplek in met alle papieren en keek verwachtingsvol naar de twee schermen voor me. Het linker deed het, het rechter niet.

“Weten jullie hoe het komt dat dat rechter scherm niet werkt?” Ja, Laura had het er wel over gehad, en had dat ook opgelost, maar hoe precies, dat wisten ze eigenlijk niet. Na een lang telefoontje met de systeembeheerder was het probleem opgelost. Maar inmiddels was ik wel drie uur verder en toch maar weer naar beneden gegaan.

Poging twee om twee uur ’s middags ging beter. Ik kon direct aan de slag en schoot lekker op.

Ineens viel me wat op: het was doodstil. Geen radio, geen geklets. Alleen ratelende toetsen van vijf toetsenborden, een zoevende printer zo nu en dan, een paar voetstappen om het papier van de printer te halen en uit te delen, “ja, allemaal van mij!”, een enkele keer telefoon.

Gek genoeg kon ik me door die doodse stilte moeilijker concentreren. Het leek wel of elk geluidje dubbel zo hard binnenkwam en dubbel zoveel opviel. Mijn eigen toetsenbord maakte plotseling irritant veel lawaai. “Hebben jullie last van mijn gerammel?” Vier hoofden schudden van nee.

Ik had een paar creatieve taken op mijn lijstje staan, maar ze kwamen niet goed uit mijn vingers en mijn hoofd. Ik moest en zou eerst deze stilte verwerken.

In mijn geval kon dat maar op één manier.

Door te schrijven.

En dus schreef ik binnen vijftien minuten deze blog.

Vreemd mens ben ik toch.

Gerelateerde artikelen

Stagiaire struggles: koffie, kantoor, kantelgereedschap

Een nieuwe wereld Vertalen zelf leer ik wel op de opleiding, maar alles eromheen… daar krijg ik niets van mee. Daarvoor ben ik nu stagiaire bij PassworD, waar ik in tien weken misschien nog wel meer heb geleerd over de vertaalwereld dan in mijn hele master Vertalen. Want vertalen, dat is maar een klein deel […]

Lees artikel

Rode wangen als graadmeter

Uit je comfortzone Toen ik enkele weken geleden bij PassworD begon, had ik niet gedacht dat het schrijven van blogs tot mijn werkzaamheden behoorde. Als echte boekenwurm lees ik liever wat anderen hebben geschreven dan dat ik zelf schrijf. Maar bij PassworD mag je niet alleen doen waar je goed in bent, je wordt ook […]

Lees artikel

Op bezoek bij IJssel Technologie

De mannen aan de tekentafel en in de productiehal keken wel een beetje vreemd op van die inval van vijf vrouwen. Bestaan die, vrouwen die techniek leuk vinden? Absoluut! Zeker als ze vertaler zijn! Gisteren mochten we een kijkje nemen in de keuken van IJssel Technologie, kortweg IJssel, in Zwolle. Pure verwennerij voor onze ogen […]

Lees artikel
IJssel Technologie

Wat zijn gestrande activa?

Doe jij aan het scheiden van afval? Ja toch zeker? Chriet Titulaer werd er in 1989 nog om uitgelachen. ‘Toen ik in 1989 gescheiden afval introduceerde,’ zou hij daar later over zeggen, ‘was dat een regelrechte dijenkletser.’ Maar de meeste mensen weten tegenwoordig haast niet beter meer. Glas naar de glasbak, papier naar de school […]

Lees artikel