PassworD
PassworD
Geplaatst op 6 oktober 2017 in Blog, Transport en logistiek

Goed geregeld

Afgelopen zomer vakantie gevierd in Scandinavië. De reis ging via Duitsland en Denemarken naar Zweden, Noorwegen, weer terug via Denemarken en Duitsland. Mooie wereld. Veel is goed geregeld.

Tijdens zo’n (kampeer)reis koop je het een en ander, je eet, je drinkt. Je krijgt afval. Een calvinistische Nederlander past zich aan en brengt zijn afval naar de plaatselijke milieustraat. Die uitdijt naarmate je noordelijker komt. Plastic hard en zacht, karton en papier apart, blik met en zonder statiegeld.

Elke automaat is anders

Frisdrank zit vaak in statiegeldflessen. Van thuis hadden we nog een fles cola van het bekende merk bij ons. Als je kampeert, heb je niet veel ruimte over. Je wisselt die flessen dus in bij de supermarkt zodra ze leeg zijn. Denk je.
Een Zweedse statiegeldmachine blieft geen Nederlandse colafles en spuugt deze uit. Wat is er Nederlands aan? De tekst op het etiket, dacht ik. Etiket eraf gehaald, hetzelfde resultaat. Fles weer meegenomen. In Noorwegen aangekomen hadden we nog een fles Fanta met Zweeds etiket. Zelfde verhaal.
Terug in Denemarken met een Nederlandse colafles zonder etiket, een Zweedse en een Noorse Fantafles mét etiket naar de buurtsuper: leek goed te gaan, de flessen werden niet uitgespuugd. Maar, er kwam ook geen bonnetje.

Thuis kan het wel

Restant thuis bij de eigen vertrouwde AH ingeleverd. Zonder of met etiket, met Zweeds, Noors of Deens opschrift, maakte niet uit. En 25 cent per fles is ook nog meer dan welke Scandinavische 2 kronen dan ook. Heeft het Unicef-spaarpotje er ook nog wat aan.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn gestrande activa?

Doe jij aan het scheiden van afval? Ja toch zeker? Chriet Titulaer werd er in 1989 nog om uitgelachen. ‘Toen ik in 1989 gescheiden afval introduceerde,’ zou hij daar later over zeggen, ‘was dat een regelrechte dijenkletser.’ Maar de meeste mensen weten tegenwoordig haast niet beter meer. Glas naar de glasbak, papier naar de school […]

Lees artikel
gestrande activa

Via een reduceerstrook naar de dierentuin

Een dagje uit We zitten met het complete gezin in de auto, op weg naar de dierentuin. Maar gewoon relaxed autorijden is er niet meer bij voor mij … En dus ook niet voor mijn gezin. Op elke strook, markering, rijbaan, reduceerstrook, viaduct, bebakening geef ik commentaar. Ik wijs er enthousiast naar. Vermoeid gezin “Kijk! […]

Lees artikel
via een reduceerstrook naar de dierentuin

Grenzeloos statiegeld?

Grenzeloos statiegeld? Afgelopen zomer vakantie gevierd in Scandinavië. De reis ging via Duitsland en Denemarken naar Zweden, Noorwegen, weer terug via Denemarken en Duitsland. Mooie wereld. Veel is goed geregeld. Tijdens zo’n (kampeer)reis koop je het een en ander, je eet, je drinkt. Je krijgt afval. Een calvinistische Nederlander past zich aan en brengt zijn […]

Lees artikel
statiegeld

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!