Grenzeloos statiegeld

Geplaats op 6 oktober 2017 in Blog, Infrastructuur en milieu

Goed geregeld

Afgelopen zomer vakantie gevierd in Scandinavië. De reis ging via Duitsland en Denemarken naar Zweden, Noorwegen, weer terug via Denemarken en Duitsland. Mooie wereld. Veel is goed geregeld.

Tijdens zo’n (kampeer)reis koop je het een en ander, je eet, je drinkt. Je krijgt afval. Een calvinistische Nederlander past zich aan en brengt zijn afval naar de plaatselijke milieustraat. Die uitdijt naarmate je noordelijker komt. Plastic hard en zacht, karton en papier apart, blik met en zonder statiegeld.

Elke automaat is anders

Frisdrank zit vaak in statiegeldflessen. Van thuis hadden we nog een fles cola van het bekende merk bij ons. Als je kampeert, heb je niet veel ruimte over. Je wisselt die flessen dus in bij de supermarkt zodra ze leeg zijn. Denk je.
Een Zweedse statiegeldmachine blieft geen Nederlandse colafles en spuugt deze uit. Wat is er Nederlands aan? De tekst op het etiket, dacht ik. Etiket eraf gehaald, hetzelfde resultaat. Fles weer meegenomen. In Noorwegen aangekomen hadden we nog een fles Fanta met Zweeds etiket. Zelfde verhaal.
Terug in Denemarken met een Nederlandse colafles zonder etiket, een Zweedse en een Noorse Fantafles mét etiket naar de buurtsuper: leek goed te gaan, de flessen werden niet uitgespuugd. Maar, er kwam ook geen bonnetje.

Thuis kan het wel

Restant thuis bij de eigen vertrouwde AH ingeleverd. Zonder of met etiket, met Zweeds, Noors of Deens opschrift, maakte niet uit. En 25 cent per fles is ook nog meer dan welke Scandinavische 2 kronen dan ook. Heeft het Unicef-spaarpotje er ook nog wat aan.

Gerelateerde artikelen

Dit is wat voor mij!

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de […]

Lees artikel

Mijn eerste weken bij vertaalbureau PassworD

Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik mij direct op mijn gemak. De sfeer was ontspannen, luchtig en persoonlijk. Daarnaast had ik een positief gevoel over de werkzaamheden. Ik ging dan ook met een lach op mijn gezicht naar huis. Maar ik was ook gespannen … zal ik worden aangenomen? En ja, ik werd aangenomen! Inmiddels werk […]

Lees artikel
Eerste weken vertaalbureau PassworD

Vertalerspassie

Marjan Berk schrijft columns die ik soms lees omdat de titel me intrigeert. En waarschijnlijk ook omdat ik een zwak heb voor die bijzondere vrouw die op hoge leeftijd nog zo actief is. Haar columns worden gepubliceerd in het AD en dus ook in alle regionale bladen, want dat is één pot nat. Een van […]

Lees artikel

Surfplank?

Wij hebben hier zeven interne vertalers, die elk weer gespecialiseerd zijn in een bepaalde taal. Voor vragen over het Frans kun je bij Magali of Joan terecht. Joke, Laura en Natalie zijn weer meer thuis in het Engels, Jan-Maarten weet alles van het Nederlands en ik houd me vooral bezig met het Duits. Maar wij […]

Lees artikel
Surfplank, grappige vertaling