Grenzeloos statiegeld

Geplaats op 6 oktober 2017 in Blog, Infrastructuur en milieu

Goed geregeld

Afgelopen zomer vakantie gevierd in Scandinavië. De reis ging via Duitsland en Denemarken naar Zweden, Noorwegen, weer terug via Denemarken en Duitsland. Mooie wereld. Veel is goed geregeld.

Tijdens zo’n (kampeer)reis koop je het een en ander, je eet, je drinkt. Je krijgt afval. Een calvinistische Nederlander past zich aan en brengt zijn afval naar de plaatselijke milieustraat. Die uitdijt naarmate je noordelijker komt. Plastic hard en zacht, karton en papier apart, blik met en zonder statiegeld.

Elke automaat is anders

Frisdrank zit vaak in statiegeldflessen. Van thuis hadden we nog een fles cola van het bekende merk bij ons. Als je kampeert, heb je niet veel ruimte over. Je wisselt die flessen dus in bij de supermarkt zodra ze leeg zijn. Denk je.
Een Zweedse statiegeldmachine blieft geen Nederlandse colafles en spuugt deze uit. Wat is er Nederlands aan? De tekst op het etiket, dacht ik. Etiket eraf gehaald, hetzelfde resultaat. Fles weer meegenomen. In Noorwegen aangekomen hadden we nog een fles Fanta met Zweeds etiket. Zelfde verhaal.
Terug in Denemarken met een Nederlandse colafles zonder etiket, een Zweedse en een Noorse Fantafles mét etiket naar de buurtsuper: leek goed te gaan, de flessen werden niet uitgespuugd. Maar, er kwam ook geen bonnetje.

Thuis kan het wel

Restant thuis bij de eigen vertrouwde AH ingeleverd. Zonder of met etiket, met Zweeds, Noors of Deens opschrift, maakte niet uit. En 25 cent per fles is ook nog meer dan welke Scandinavische 2 kronen dan ook. Heeft het Unicef-spaarpotje er ook nog wat aan.

Gerelateerde artikelen

Stagiaire struggles: koffie, kantoor, kantelgereedschap

Een nieuwe wereld Vertalen zelf leer ik wel op de opleiding, maar alles eromheen… daar krijg ik niets van mee. Daarvoor ben ik nu stagiaire bij PassworD, waar ik in tien weken misschien nog wel meer heb geleerd over de vertaalwereld dan in mijn hele master Vertalen. Want vertalen, dat is maar een klein deel […]

Lees artikel

Rode wangen als graadmeter

Uit je comfortzone Toen ik enkele weken geleden bij PassworD begon, had ik niet gedacht dat het schrijven van blogs tot mijn werkzaamheden behoorde. Als echte boekenwurm lees ik liever wat anderen hebben geschreven dan dat ik zelf schrijf. Maar bij PassworD mag je niet alleen doen waar je goed in bent, je wordt ook […]

Lees artikel

Op bezoek bij IJssel Technologie

De mannen aan de tekentafel en in de productiehal keken wel een beetje vreemd op van die inval van vijf vrouwen. Bestaan die, vrouwen die techniek leuk vinden? Absoluut! Zeker als ze vertaler zijn! Gisteren mochten we een kijkje nemen in de keuken van IJssel Technologie, kortweg IJssel, in Zwolle. Pure verwennerij voor onze ogen […]

Lees artikel
IJssel Technologie

Wat zijn gestrande activa?

Doe jij aan het scheiden van afval? Ja toch zeker? Chriet Titulaer werd er in 1989 nog om uitgelachen. ‘Toen ik in 1989 gescheiden afval introduceerde,’ zou hij daar later over zeggen, ‘was dat een regelrechte dijenkletser.’ Maar de meeste mensen weten tegenwoordig haast niet beter meer. Glas naar de glasbak, papier naar de school […]

Lees artikel