Grenzeloos statiegeld?

Geplaats op 19 december 2011 in Blog, Infrastructuur en milieu

Afgelopen zomer vakantie gevierd in Scandinavië. De reis ging via Duitsland en Denemarken naar Zweden, Noorwegen, weer terug via Denemarken en Duitsland. Mooie wereld. Veel is goed geregeld.

Tijdens zo’n (kampeer)reis koop je het een en ander, je eet, je drinkt. Je krijgt afval. Een calvinistische Nederlander past zich aan en brengt zijn afval naar de plaatselijke milieustraat. Die uitdijt naarmate je noordelijker komt. Plastic hard en zacht, karton en papier apart, blik met en zonder statiegeld.

Frisdrank zit vaak in statiegeldflessen. Van thuis hadden we nog een fles cola van het bekende merk bij ons. Als je kampeert heb je niet veel ruimte over. Je wisselt die flessen dus in bij de supermarkt zodra ze leeg zijn. Denk je.
Een Zweedse statiegeldmachine blieft geen Nederlandse colafles en spuugt deze uit. Wat is er Nederlands aan? De tekst op het etiket, dacht ik. Etiket eraf gehaald, hetzelfde resultaat. Fles weer meegenomen. In Noorwegen aangekomen hadden we nog een fles Fanta met Zweeds etiket. Zelfde verhaal.
Terug in Denemarken met een Nederlandse colafles zonder etiket, een Zweedse en een Noorse Fantafles mét etiket naar de buurtsuper: leek goed te gaan, de flessen werden niet uitgespuugd. Maar, er kwam ook geen bonnetje.

Restant thuis bij de eigen vertrouwde AH ingeleverd. Zonder of met etiket, met Zweeds, Noors of Deens opschrift, maakte niet uit. En 25 cent per fles is ook nog meer dan welke Scandinavische 2 kronen dan ook. Heeft het Unicef-spaarpotje er ook nog wat aan.

Auteur: Joan Nienhuis

Gerelateerde artikelen

Teambuilding in de escape room

Als je ergens nieuw in een hecht team komt, is het altijd spannend of je er wel bij past. Ik werk nu een half jaar bij PassworD maar ik werd met open armen ontvangen en voelde ik me al gauw thuis. Teamuitje Na een tijdje bood ik aan om een teamuitje te organiseren. Het idee […]

Lees artikel
Escape Room Zwolle

Minder goed bereikbaar op 31 januari

Op donderdag 31 januari 2019 kunnen we een van onze beloftes aan u niet waarmaken. U krijgt niet binnen een uur een reactie op uw mail. Op die dag komt Jeroen van Atricom namelijk onze nieuwe server installeren. Dat betekent dat bepaalde softwarepakketten soms een paar uur niet beschikbaar zijn. De mail bijvoorbeeld. En ons […]

Lees artikel
nieuwe server

Dit is wat voor mij!

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de […]

Lees artikel

Mijn eerste weken bij vertaalbureau PassworD

Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik mij direct op mijn gemak. De sfeer was ontspannen, luchtig en persoonlijk. Daarnaast had ik een positief gevoel over de werkzaamheden. Ik ging dan ook met een lach op mijn gezicht naar huis. Maar ik was ook gespannen … zal ik worden aangenomen? En ja, ik werd aangenomen! Inmiddels werk […]

Lees artikel
Eerste weken vertaalbureau PassworD