Tieny Kolthoff
Tieny Kolthoff
Geplaatst op 13 november 2019 in Blog

In een vorig blog heb ik het uitgebreid gehad over Neural Machine Translation, afgekort als NMT. De laatste jaren is de techniek achter machine-vertalen met grote sprongen verbeterd. Maar er helemaal op vertrouwen kan echt nog niet. Daarvoor is nog heel veel nodig. De grote jongens als Microsoft, Amazon, Alibaba en Baidu investeren niet voor niets mega bedragen in het verder ontwikkelen van Neural Machine Translation.

Dat de resultaten nog niet altijd geweldig zijn laten de onderstaande voorbeelden zien.

Voorbeeld

What felt like an apocalyptic onslaught of pounding rains and rapidly rising floodwaters brought the nation’s fourth-largest city to its knees on Sunday, as highways and residential streets turned to rivers, waist-high waters choked off access to homes and hospitals, and officials begged boat owners to pitch in with an enormous and frantic rescue operation.

Bron: New York Times https://www.nytimes.com/2017/08/27/us/hurricane-harvey-texas.html

DeepL 2017 (bron: De Volkskrant)

Wat voelde als een apocalyptische aanval van het slaan van regen en snel stijgende overstromingswaters bracht de vierde – grootste stad van de natie aan zijn knieën op Zondag, aangezien de wegen en de woonstraten zich aan rivieren, taille – hoge wateren zich van toegang tot huizen en ziekenhuizen versperren, en ambtenaren smeekten booteigenaren om binnen met een enorme en hectische reddingsoperatie in te schakelen.

DeepL 2019

Wat als een apocalyptische aanval van verpletterende regens en snel stijgend vloedwater voelde bracht de vierde grootste stad van de natie op zijn knieën op Zondag, aangezien de wegen en de woonstraten zich aan rivieren draaiden, taille-hoge wateren verstikten toegang tot huizen en de ziekenhuizen, en de ambtenaren bedelden booteigenaars om binnen met een enorme en verwoede reddingsactie te werpen.

Google Translate 2019

Wat voelde als een apocalyptische aanval van beukende regens en snel stijgend vloedwater was de op drie na grootste stad van de stad op zijn knieën op zondag, toen snelwegen en woonstraten zich veranderden in rivieren, hooggelegen water slopen de toegang tot huizen, ziekenhuizen en publiekelijk gesmeerd booteigenaren in te pikken met een enorme en hectische reddingsoperatie.

Microsoft Translator 2019

Wat voelde als een apocalyptische aanval van beukende regens en snel stijgende water zeeën bracht de vierde grootste stad van het land op zijn knieën op zondag, als snelwegen en woonstraten draaide zich naar rivieren, taille-hoge wateren verstikte toegang tot huizen en ziekenhuizen en ambtenaren beden booteigenaren om te pitchen met een enorme en hectische reddingsoperatie.

Gerelateerde artikelen

Vertalen is kunst plus topsport

Vertalen = kunst + topsport “Wie heeft er vandaag nog tijd over voor 300 woorden, de vertaling moet aan het eind van de dag geleverd zijn?” Aha, zo gaat dat dus! Als student vertaler Frans wilde ik in mijn stage graag het reilen en zeilen op een echt vertaalbureau meemaken. Opgetogen reed ik een paar […]

Lees artikel

Académie française in rep en roer door onenigheid over een lidwoordje

Terwijl de 40 Immortels elkaar de tent uitvechten, groeit de roep om hervormingen Elke donderdagmiddag om klokslag drie uur komen de veertig Immortels, de leden van de Académie française, samen in het prachtige 17e-eeuwse paleis met de karakteristieke koepel aan de Quai Conti in Parijs. In 1635 richtte kardinaal de Richelieu, de rechterhand van Lodewijk […]

Lees artikel

Echt een meisjemeisje!

Zij is echt een meisjemeisje Ik krijg elke dag van de dikke Amerikaanse Merriam-Webster een bijzonder Engels woord toegestuurd. Vaak zijn het woorden die ik nog niet ken, dus het is heel leerzaam en soms ook verrassend leuk. Onlangs was het woord van de dag higgledy-piggledy (rommelig, ongeorganiseerd, kriskras, schots en scheef, lukraak). Maya took […]

Lees artikel
Een echt meisjemeisje

Terug op het honk

De afgelopen periode was in veel opzichten extreem leerzaam. Videobellen, chats en mails, Teams, ZOOM, WhatsAppjes, telefoontjes. De leercurve was soms behoorlijk steil en aan bepaalde dingen begonnen we met redelijk wat wantrouwen. Eerst zien, dan geloven… Inloggen van huis kon al heel lang bij ons en we hadden alles al stevig beveiligd via two-factor […]

Lees artikel
thuiswerken

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!