Mijn eerste weken bij vertaalbureau PassworD

Geplaatst op 18 juli 2017 in blog, taal, team

Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik mij direct op mijn gemak. De sfeer was ontspannen, luchtig en persoonlijk. Daarnaast had ik een positief gevoel over de werkzaamheden. Ik ging dan ook met een lach op mijn gezicht naar huis. Maar ik was ook gespannen … zal ik worden aangenomen?

En ja, ik werd aangenomen! Inmiddels werk ik alweer vier weken (met plezier!) bij PassworD als marketing en communicatie medewerker.

Een hele nieuwe wereld

De vertaalwereld is voor mij een hele nieuwe wereld. Woorden als ‘Trados Studio’ en ‘revisor’ waren voorheen onbekend voor mij. Daarnaast had ik geen idee hoe een vertaalproces verliep. Het werkt zeker niet zoals ik eerst dacht: de vertaler krijgt een tekst binnen, vertaalt alle woorden en stuurt deze vervolgens terug. Nee, dit is veel te kort door de bocht.

Er komt flink wat bij kijken om een tekst goed te vertalen. Overleggen met de klant, informatie opzoeken over het onderwerp en documenten omzetten. Daarnaast wordt een tekst altijd vertaald door een ‘native speaker’. Dit is iemand die de moedertaal spreekt. Wil je bijvoorbeeld een Nederlandse tekst naar het Frans laten vertalen? Dan wordt dit gedaan door Magali. Haar moedertaal is Frans maar ze spreekt ook vloeiend Nederlands.

Als de vertaling klaar is, leest een andere collega deze nogmaals door. Dit gebeurt om de kwaliteit te waarborgen. Een groot pluspunt in mijn ogen, je wilt immers de klant blij maken met een steengoede tekst!

Vertalen in meer dan twintig talen. Hoe kan dat?

Er was nog iets waar ik nieuwsgierig naar was: hoe is het mogelijk om teksten te vertalen in zo veel verschillende talen? Er is toch niemand die al die talen spreekt? Daar heb ik nu een antwoord op.

Iedere vertaler bij ons op kantoor is gespecialiseerd in een bepaalde taal. Daarnaast zijn er ook nog zo’n 150 externe vertalers. Op deze manier kan PassworD teksten vertalen in (bijna) iedere taal. Wauw, daar is over nagedacht!

Naast de vele talen heb je ook nog de vele variaties aan teksten. Financiële teksten, technische teksten, websites, folders, jaarverslagen … het komt allemaal voorbij. En wat ik zo knap vind, de vertalers weten altijd de juiste toon te vinden. Natuurlijk heeft wel iedereen zijn specialiteit en daar wordt dan ook goed gebruik van gemaakt!

Dat laatste is iets wat PassworD typeert. Je mag namelijk de dingen doen waar je goed in bent, maar je krijgt ook de ruimte om te leren. Dit zorgt voor een positieve werksfeer en dat is terug te zien aan de kwaliteit van het vertaalwerk. Ik ben dan ook trots dat ik deel uit maak van het PassworD team!

juli 2018 – Roos Ellenbroek

Gerelateerde artikelen

Beginnende vertalers moeten meters maken

Een naaf, een koppel, groepsets, crankarmen… enig idee waar deze woorden betrekking op hebben? Ik zie de sportieve mountainbikers onder u denken… makkie! Maar misschien is het niet voor iedereen gelijk duidelijk waar dit over gaat. Ik zal eerlijk bekennen: toen ik deze termen voor het eerst las, ging bij mij ook niet direct een […]

Lees artikel
kopje koffie met de buurvrouw

In de steigers, uit de steigers

PassworD zit in een prachtig monumentaal gebouw in het hart van Heino. Het komt voor het eerst in de boeken voor in 1800. Dat weten we zeker, omdat we op dit moment druk bezig zijn met een boek over historische panden in Heino en we hebben diep gegraven in allerlei oude stukken. Zo’n oud pand […]

Lees artikel
glimmende voordeur

Teambuilding in de escape room

Als je ergens nieuw in een hecht team komt, is het altijd spannend of je er wel bij past. Ik werk nu een half jaar bij PassworD maar ik werd met open armen ontvangen en voelde ik me al gauw thuis. Teamuitje Na een tijdje bood ik aan om een teamuitje te organiseren. Het idee […]

Lees artikel
Escape Room Zwolle

Dit is wat voor mij!

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de […]

Lees artikel

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!