Op bezoek bij IJssel Technologie

Geplaats op 5 maart 2018 in Blog, Techniek

De mannen aan de tekentafel en in de productiehal keken wel een beetje vreemd op van die inval van vijf vrouwen. Bestaan die, vrouwen die techniek leuk vinden? Absoluut! Zeker als ze vertaler zijn!

Gisteren mochten we een kijkje nemen in de keuken van IJssel Technologie, kortweg IJssel, in Zwolle. Pure verwennerij voor onze ogen én oren. Want je zult maar zo’n enthousiaste gastvrouw hebben als projectleider Alice Spijker. Helemaal idolaat van techniek en alles wat daarbij komt kijken.

Ze had een dankbaar publiek aan ons, want vertalers krijgen megaveel woorden onder ogen over spullen die ze nooit van dichtbij hebben gezien of zullen zien. Laat staan aanraken … Ingewikkelde machines, soms superinnovatief, die handelingen verrichten waar jij nog nooit bij stil hebt gestaan dat die bestaan. Als je die dan eens van dichtbij mag bekijken, ben je de koning te rijk.

Buren van Scania

IJssel is een spin-off van het grote Scania. Het bedrijf is al sinds 1993 zelfstandig, maar de lijntjes met Scania zijn nog steeds kort. De twee zijn bijna buren. De engineers kennen de processen van Scania goed en hoeven bij wijze van spreken maar even op de fiets te springen om snel iets te fixen.

Inmiddels is de klantenkring natuurlijk veel groter, met namen als HP, Auping en Ben&Jerry’s.

Smart Industry

De engineers van IJssel Technologie helpen bedrijven de overstap te maken naar Smart Industry. Daar draait veel om predictieve oplossingen. Bijvoorbeeld sensoren die meten dat de olietemperatuur of het trillingsniveau oploopt. Dat kan erop wijzen dat er iets aan de hand is in de machine.

Ideeën die aan de tekentafel worden uitgewerkt, vinden hun weg naar de productiehal van IJssel en monden daar uit in slimme oplossingen. Dat betekent meteen dat vrijwel elk IJssel product een uniek product is. En dus valt over ieder stuk wel iets bijzonders te vertellen. En die verhalen lieten wij lekker over ons heenkomen.

Zelf sleutelen

Bij IJssel heerst een hands-on cultuur: gewoon je handen uit de mouwen steken als iets op tijd klaar moet zijn. Ook Alice springt dan bij. “Hup, de sleutel in de handen en moeren aandraaien. Als ik was geboren in de tijd van ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, dan had ik zeker voor techniek gekozen.”

Na haar verhaal wilden plotseling mijn collega’s ook allemaal de techniek in bij IJssel. Gelukkig stapte iedereen wel weer bij me in de auto.

Gerelateerde artikelen

Van cilinders tot de Klebsiella-bacterie

Wat het vertaalvak zo mooi maakt, is dat je een enorme berg kennis vergaart. Je vertaalt immers allerlei documenten. Over heel uiteenlopende onderwerpen. Voor verschillende klanten en lezers. Toen ik net begon, wist ik niets over aandelen, obligaties en derivaten. Nu kan ik toch aardig meepraten als mijn hypotheekadviseur het over beleggen heeft. Technologie was […]

Lees artikel

Wat zijn gestrande activa?

Doe jij aan het scheiden van afval? Ja toch zeker? Chriet Titulaer werd er in 1989 nog om uitgelachen. ‘Toen ik in 1989 gescheiden afval introduceerde’, zou hij daar later over zeggen, ‘was dat een regelrechte dijenkletser.’ Maar de meeste mensen weten tegenwoordig haast niet beter meer. Glas naar de glasbak, papier naar de school […]

Lees artikel

Vertalen is net… turnen

Het lijkt allemaal zo simpel: een beetje trainen, het goede materiaal en huppakee, turnen maar. Iedereen kan het wel een beetje. Maar heb jij wel talent voor die sport? En wat is eigenlijk het goede materiaal? Moet je je specialiseren? Hoeveel moet je trainen om kampioen te worden? Talent Als je houdt van je vak […]

Lees artikel

Onbekend maakt onbemind

Event Een paar donderdagen geleden was ik op een event voor lokale ondernemers. Ik raakte aan de praat met de eigenaar van een installatiebedrijf. We waren een kwartiertje aan het babbelen over cv-ketels, zonnepanelen en vloerverwarming. Erg interessant, de man was zeer gepassioneerd. Toen kwam de vraag: “Wat doe jij eigenlijk?” Met zijn tienen?! “Ik […]

Lees artikel