Op bezoek bij IJssel Technologie

CLIPSNIEUWSBRIEF

Ja, ik wil me aanmelden!
Geplaatst op 5 maart 2018 in Blog, Techniek

De mannen aan de tekentafel en in de productiehal keken wel een beetje vreemd op van die inval van vijf vrouwen. Bestaan die, vrouwen die techniek leuk vinden? Absoluut! Zeker als ze vertaler zijn!

Gisteren mochten we een kijkje nemen in de keuken van IJssel Technologie, kortweg IJssel, in Zwolle. Pure verwennerij voor onze ogen én oren. Want je zult maar zo’n enthousiaste gastvrouw hebben als projectleider Alice Spijker. Helemaal idolaat van techniek en alles wat daarbij komt kijken.

Ze had een dankbaar publiek aan ons, want vertalers krijgen megaveel woorden onder ogen over spullen die ze nooit van dichtbij hebben gezien of zullen zien. Laat staan aanraken … Ingewikkelde machines, soms superinnovatief, die handelingen verrichten waar jij nog nooit bij stil hebt gestaan dat die bestaan. Als je die dan eens van dichtbij mag bekijken, ben je de koning te rijk.

Buren van Scania

IJssel is een spin-off van het grote Scania. Het bedrijf is al sinds 1993 zelfstandig, maar de lijntjes met Scania zijn nog steeds kort. De twee zijn bijna buren. De engineers kennen de processen van Scania goed en hoeven bij wijze van spreken maar even op de fiets te springen om snel iets te fixen.

Inmiddels is de klantenkring natuurlijk veel groter, met namen als HP, Auping en Ben&Jerry’s.

Smart Industry

De engineers van IJssel Technologie helpen bedrijven de overstap te maken naar Smart Industry. Daar draait veel om predictieve oplossingen. Bijvoorbeeld sensoren die meten dat de olietemperatuur of het trillingsniveau oploopt. Dat kan erop wijzen dat er iets aan de hand is in de machine.

Ideeën die aan de tekentafel worden uitgewerkt, vinden hun weg naar de productiehal van IJssel en monden daar uit in slimme oplossingen. Dat betekent meteen dat vrijwel elk IJssel product een uniek product is. Dus valt over ieder stuk wel iets bijzonders te vertellen. En die verhalen lieten wij lekker over ons heen komen.

Zelf sleutelen

Bij IJssel heerst een hands-on cultuur: gewoon je handen uit de mouwen steken als iets op tijd klaar moet zijn. Ook Alice springt dan bij. “Hup, de sleutel in de handen en moeren aandraaien. Als ik was geboren in de tijd van ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, dan had ik zeker voor techniek gekozen.”

Na haar verhaal wilden plotseling mijn collega’s ook allemaal de techniek in bij IJssel. Gelukkig stapte iedereen wel weer bij me in de auto.

Gerelateerde artikelen

Lettervreters en taalpietlutten

‘Ik ben vertaler.’ ‘O, leuk! Wat voor boeken?’ ‘Ik studeer aan de Vertaalacademie.’ ‘Sorry? De Vertélacademie?’ ‘En welke talen vertaal je dan allemaal?’ ‘Nou, Duits en Engels.’ ‘O.’ ‘…’ Geen dag hetzelfde Een greep uit de uitwisselingen die met de regelmaat van de klok plaatsvinden wanneer ik over mijn dagelijkse werkzaamheden vertel. Dikwijls worden mijn […]

Lees artikel
Blog Jenneke

Vertaalmachines steeds beter

Heb je weleens véél tekst die je graag op korte termijn vertaald zou willen hebben? Maar vermoed je dat de beschikbare tijd te kort is en de vertaalkosten te hoog? Google Translate niet perfect Als je Google Translate hebt geprobeerd, weet je dat de vertalingen die daar uitkomen bij lange na niet perfect zijn. Ook […]

Lees artikel
automatisch vertalen

In de steigers, uit de steigers

PassworD zit in een prachtig monumentaal gebouw in het hart van Heino. Het komt voor het eerst in de boeken voor in 1800. Dat weten we zeker, omdat we op dit moment druk bezig zijn met een boek over historische panden in Heino en we hebben diep gegraven in allerlei oude stukken. Zo’n oud pand […]

Lees artikel
glimmende voordeur

Teambuilding in de escape room

Als je ergens nieuw in een hecht team komt, is het altijd spannend of je er wel bij past. Ik werk nu een half jaar bij PassworD maar ik werd met open armen ontvangen en voelde ik me al gauw thuis. Teamuitje Na een tijdje bood ik aan om een teamuitje te organiseren. Het idee […]

Lees artikel
Escape Room Zwolle

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!