Op bezoek bij IJssel Technologie

Geplaats op 5 maart 2018 in Blog, Techniek

De mannen aan de tekentafel en in de productiehal keken wel een beetje vreemd op van die inval van vijf vrouwen. Bestaan die, vrouwen die techniek leuk vinden? Absoluut! Zeker als ze vertaler zijn!

Gisteren mochten we een kijkje nemen in de keuken van IJssel Technologie, kortweg IJssel, in Zwolle. Pure verwennerij voor onze ogen én oren. Want je zult maar zo’n enthousiaste gastvrouw hebben als projectleider Alice Spijker. Helemaal idolaat van techniek en alles wat daarbij komt kijken.

Ze had een dankbaar publiek aan ons, want vertalers krijgen megaveel woorden onder ogen over spullen die ze nooit van dichtbij hebben gezien of zullen zien. Laat staan aanraken … Ingewikkelde machines, soms superinnovatief, die handelingen verrichten waar jij nog nooit bij stil hebt gestaan dat die bestaan. Als je die dan eens van dichtbij mag bekijken, ben je de koning te rijk.

Buren van Scania

IJssel is een spin-off van het grote Scania. Het bedrijf is al sinds 1993 zelfstandig, maar de lijntjes met Scania zijn nog steeds kort. De twee zijn bijna buren. De engineers kennen de processen van Scania goed en hoeven bij wijze van spreken maar even op de fiets te springen om snel iets te fixen.

Inmiddels is de klantenkring natuurlijk veel groter, met namen als HP, Auping en Ben&Jerry’s.

Smart Industry

De engineers van IJssel Technologie helpen bedrijven de overstap te maken naar Smart Industry. Daar draait veel om predictieve oplossingen. Bijvoorbeeld sensoren die meten dat de olietemperatuur of het trillingsniveau oploopt. Dat kan erop wijzen dat er iets aan de hand is in de machine.

Ideeën die aan de tekentafel worden uitgewerkt, vinden hun weg naar de productiehal van IJssel en monden daar uit in slimme oplossingen. Dat betekent meteen dat vrijwel elk IJssel product een uniek product is. Dus valt over ieder stuk wel iets bijzonders te vertellen. En die verhalen lieten wij lekker over ons heen komen.

Zelf sleutelen

Bij IJssel heerst een hands-on cultuur: gewoon je handen uit de mouwen steken als iets op tijd klaar moet zijn. Ook Alice springt dan bij. “Hup, de sleutel in de handen en moeren aandraaien. Als ik was geboren in de tijd van ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, dan had ik zeker voor techniek gekozen.”

Na haar verhaal wilden plotseling mijn collega’s ook allemaal de techniek in bij IJssel. Gelukkig stapte iedereen wel weer bij me in de auto.

Gerelateerde artikelen

Dit is wat voor mij!

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de […]

Lees artikel

Mijn eerste weken bij vertaalbureau PassworD

Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik mij direct op mijn gemak. De sfeer was ontspannen, luchtig en persoonlijk. Daarnaast had ik een positief gevoel over de werkzaamheden. Ik ging dan ook met een lach op mijn gezicht naar huis. Maar ik was ook gespannen … zal ik worden aangenomen? En ja, ik werd aangenomen! Inmiddels werk […]

Lees artikel
Eerste weken vertaalbureau PassworD

Vertalerspassie

Marjan Berk schrijft columns die ik soms lees omdat de titel me intrigeert. En waarschijnlijk ook omdat ik een zwak heb voor die bijzondere vrouw die op hoge leeftijd nog zo actief is. Haar columns worden gepubliceerd in het AD en dus ook in alle regionale bladen, want dat is één pot nat. Een van […]

Lees artikel

Surfplank?

Wij hebben hier zeven interne vertalers, die elk weer gespecialiseerd zijn in een bepaalde taal. Voor vragen over het Frans kun je bij Magali of Joan terecht. Joke, Laura en Natalie zijn weer meer thuis in het Engels, Jan-Maarten weet alles van het Nederlands en ik houd me vooral bezig met het Duits. Maar wij […]

Lees artikel
Surfplank, grappige vertaling