Tieny Kolthoff
Tieny Kolthoff
Geplaatst op 11 juni 2019 in Blog

Vaderdag en Moederdag uit Amerika

Vaderdag is de tegenhanger van Moederdag en is daar ook een afgeleide van. Moederdag was er namelijk eerder! Vaderdag is in Amerika ontstaan in 1910, maar pas door Richard Nixon officieel erkend in 1972. Wij vieren het al vanaf 1937 op de derde zondag in juni.

Vaderdag versus papadag versus mamadag

Verwar Vaderdag vooral niet met papadag, want dat is iets heel anders. Waar bij Vaderdag papa in het zonnetje wordt gezet en met cadeautjes wordt verrast, moet papa op zijn papadag aan de bak. Op deze ‘vrije dag’ heeft hij de zorg voor de kinderen. De tegenhanger van papadag zou logischerwijze mamadag zijn, maar…….die is er niet. Enig idee waarom?

Duitse Vaderdag

Waarschijnlijk spreekt veel mannen de Duitse variant van Vaderdag aan, al is dat eigenlijk meer een Mannendag dan Vaderdag. Dit wordt gevierd op Hemelvaartsdag. De mannen gaan samen wandelen en (sommigen) drinken daarbij zoveel mogelijk. Trekkarren vol met snacks en bier gaan mee om onderweg uitgebreid te picknicken. Prost!

Thaise Vaderdag

Thailand heeft ook een bijzondere traditie wat deze dag betreft. Daar wordt het gevierd op 5 december, omdat dit de verjaardag is van (de vorige) Koning Bhumibol Adulyadej. Vaders, grootvaders en overgrootvaders worden geëerd met cadeautjes en Canna bloemen. Overal worden feestelijke versiering aangebracht. Volgens traditie kleden de Thai zich in roze. Pachtige kleur voor Vaderdag, toch?

Cadeautjes voor papa

Moeders krijgen vooral bloemen of planten. De papa’s worden vooral verwend met praktische kadootjes, sokken, boeken of iets uit de elektronicawinkels. Weken voorafgaand stromen de folders met de mooiste aanbiedingen binnen. Commercieel? Ja, natuurlijk.

Stropdassen zijn overigens helemaal uit sinds Prins Bernard die in 1998 demonstratief afdeed en weggooide. Niet meer kopen dus voor papa of hij moet een echte liefhebber zijn.

Veel plezier op Vaderdag!

Gerelateerde artikelen

Terug op het honk

De afgelopen periode was in veel opzichten extreem leerzaam. Videobellen, chats en mails, Teams, ZOOM, WhatsAppjes, telefoontjes. De leercurve was soms behoorlijk steil en aan bepaalde dingen begonnen we met redelijk wat wantrouwen. Eerst zien, dan geloven… Inloggen van huis kon al heel lang bij ons en we hadden alles al stevig beveiligd via two-factor […]

Lees artikel
thuiswerken

Het vertalen van je website

Website vertalen Tegenwoordig kun je als bedrijf natuurlijk niet meer zonder een eigen website. Maar heb je ook klanten in het buitenland? Dan is het verstandig je website te laten vertalen. Zo kun je je bezoekersaantal aanzienlijk vergroten. Wij hebben veel ervaring in het vertalen van websites en doen dit dan ook graag voor je. […]

Lees artikel
Het vertalen van je website

Het opstartwoord van Van Dale woordenboek

Als vertalers zijn wij trouw gebruiker van woordenboeken en andere vakspecifieke woordenlijsten. Want in tegenstelling tot wat mensen soms misschien denken, weten wij niet voor elk woord meteen de juiste vertaling. En een woordenboek kan ook heel handig zijn als je op zoek bent naar een mooier alternatief voor een woord dat nét niet de […]

Lees artikel
Het opstartwoord van Van Dale woordenboek

Machinevertalingen, wat gaat goed en waar gaat het mis

In een vorig blog heb ik het uitgebreid gehad over Neural Machine Translation, afgekort als NMT. De laatste jaren is de techniek achter machine-vertalen met grote sprongen verbeterd. Maar er helemaal op vertrouwen kan echt nog niet. Daarvoor is nog heel veel nodig. De grote jongens als Microsoft, Amazon, Alibaba en Baidu investeren niet voor […]

Lees artikel
Machinevertalingen, wat gaat goed en waar gaat het mis

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!