Vaderdag

Geplaatst op 11 juni 2019 in blog, feestdag

Vaderdag en Moederdag uit Amerika

Vaderdag is de tegenhanger van Moederdag en is daar ook een afgeleide van. Moederdag was er namelijk eerder! Vaderdag is in Amerika ontstaan in 1910, maar pas door Richard Nixon officieel erkend in 1972. Wij vieren het al vanaf 1937 op de derde zondag in juni.

Vaderdag versus papadag versus mamadag

Verwar Vaderdag vooral niet met papadag, want dat is iets heel anders. Waar bij Vaderdag papa in het zonnetje wordt gezet en met cadeautjes wordt verrast, moet papa op zijn papadag aan de bak. Op deze ‘vrije dag’ heeft hij de zorg voor de kinderen. De tegenhanger van papadag zou logischerwijze mamadag zijn, maar…….die is er niet. Enig idee waarom?

Duitse Vaderdag

Waarschijnlijk spreekt veel mannen de Duitse variant van Vaderdag aan, al is dat eigenlijk meer een Mannendag dan Vaderdag. Dit wordt gevierd op Hemelvaartsdag. De mannen gaan samen wandelen en (sommigen) drinken daarbij zoveel mogelijk. Trekkarren vol met snacks en bier gaan mee om onderweg uitgebreid te picknicken. Prost!

Thaise Vaderdag

Thailand heeft ook een bijzondere traditie wat deze dag betreft. Daar wordt het gevierd op 5 december, omdat dit de verjaardag is van (de vorige) Koning Bhumibol Adulyadej. Vaders, grootvaders en overgrootvaders worden geëerd met cadeautjes en Canna bloemen. Overal worden feestelijke versiering aangebracht. Volgens traditie kleden de Thai zich in roze. Pachtige kleur voor Vaderdag, toch?

Cadeautjes voor papa

Moeders krijgen vooral bloemen of planten. De papa’s worden vooral verwend met praktische kadootjes, sokken, boeken of iets uit de elektronicawinkels. Weken voorafgaand stromen de folders met de mooiste aanbiedingen binnen. Commercieel? Ja, natuurlijk.

Stropdassen zijn overigens helemaal uit sinds Prins Bernard die in 1998 demonstratief afdeed en weggooide. Niet meer kopen dus voor papa of hij moet een echte liefhebber zijn.

Veel plezier op Vaderdag!

Gerelateerde artikelen

Moederdag, de dag voor alle moeders!

Soms is taal heel simpel. Moederdag bijvoorbeeld. Het woord zegt alles al: een dag voor moeders. Waar? Moederdag vieren we wereldwijd. In alle Westerse landen, maar ook in Azië en veel Arabische landen. In het Engels is het Mother’s Day, maar ken je ook День Матери (Russisch) of วันแม่แห่งชาติ (Thais)? Wanneer? Deze feestelijke dag voor […]

Lees artikel
Wat is Moederdag

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!