Via een reduceerstrook naar de dierentuin

Geplaats op 27 juli 2017 in Blog, Infrastructuur en milieu

Een dagje uit

We zitten met het complete gezin in de auto, op weg naar de dierentuin. Maar gewoon relaxed autorijden is er niet meer bij voor mij … En dus ook niet voor mijn gezin. Op elke strook, markering, rijbaan, viaduct, bebakening geef ik commentaar. Ik wijs er enthousiast naar.

Vermoeid gezin

“Kijk! Dat is nou een reduceerstrook.” “Nu rijden we over deel- en kantstrepen. Voel je wel?” “Hé, dit moet zo’n zeldzame klaplus zijn.” “Aha! Die file hier ontstaat dus altijd door dit dwangpunt.” Mijn medereizigers zijn niet onder de indruk van mijn kennis. Af en toe knikken en hummen ze om mij te vriend te houden. Dat dan weer wel. Ikzelf vind het allemaal machtig interessant. Want sinds ik me bezig houd met een groot vertaalproject voor Arcadis, heb ik ineens affiniteit met infrastructuur. Nooit gehad, maar ik zit er helemaal in.

Extreem technisch

Het advies- en ingenieursbureau Arcadis is betrokken bij grote infrastructurele projecten. Daar bedenken en ontwikkelen ze slimme oplossingen en heldere adviezen voor bedrijven in binnen- én buitenland. En dat laatste is waar PassworD in beeld komt voor de vertalingen. De projecten zijn ontzettend interessant, maar ze zijn ook extreem technisch. De terminologie is dus uiterst specifiek. Tel daar krappe en keiharde deadlines bij op en je begrijpt hoe belangrijk een goede samenwerking is. Vragen, doorvragen, afstemmen, overleggen. Daadkracht in de uitvoering en niet te snel opgeven.

Kijk, een verkanting!

Vanuit mijn ooghoek signaleer ik ondertussen een verkanting op één oor … Ik weet precies wat het is en ook hoe het moet worden vertaald in het Engels: the superelevaton is at reverse crown. Het zal de mensen in mijn auto een zorg zijn. Zij willen gewoon naar de dierentuin. Gelukkig zijn we goed op weg!

Gerelateerde artikelen

Stagiaire struggles: koffie, kantoor, kantelgereedschap

Een nieuwe wereld Vertalen zelf leer ik wel op de opleiding, maar alles eromheen… daar krijg ik niets van mee. Daarvoor ben ik nu stagiaire bij PassworD, waar ik in tien weken misschien nog wel meer heb geleerd over de vertaalwereld dan in mijn hele master Vertalen. Want vertalen, dat is maar een klein deel […]

Lees artikel

Rode wangen als graadmeter

Uit je comfortzone Toen ik enkele weken geleden bij PassworD begon, had ik niet gedacht dat het schrijven van blogs tot mijn werkzaamheden behoorde. Als echte boekenwurm lees ik liever wat anderen hebben geschreven dan dat ik zelf schrijf. Maar bij PassworD mag je niet alleen doen waar je goed in bent, je wordt ook […]

Lees artikel

Op bezoek bij IJssel Technologie

De mannen aan de tekentafel en in de productiehal keken wel een beetje vreemd op van die inval van vijf vrouwen. Bestaan die, vrouwen die techniek leuk vinden? Absoluut! Zeker als ze vertaler zijn! Gisteren mochten we een kijkje nemen in de keuken van IJssel Technologie, kortweg IJssel, in Zwolle. Pure verwennerij voor onze ogen […]

Lees artikel
IJssel Technologie

Wat zijn gestrande activa?

Doe jij aan het scheiden van afval? Ja toch zeker? Chriet Titulaer werd er in 1989 nog om uitgelachen. ‘Toen ik in 1989 gescheiden afval introduceerde,’ zou hij daar later over zeggen, ‘was dat een regelrechte dijenkletser.’ Maar de meeste mensen weten tegenwoordig haast niet beter meer. Glas naar de glasbak, papier naar de school […]

Lees artikel