Voer voor paarden (7)

Geplaats op 8 februari 2012 in Blog, Dieren

Sorry voor deze cryptische titel. Deze blog heeft namelijk niets met paarden en voer te maken maar alles met mijzelf.  Ik zal het maar eerlijk toegeven… ik ben nogal verslaafd aan cryptogrammen. Bij mij thuis liggen de boekjes her en der verspreid. Er ligt er een op tafel, naast mijn bed, op de wc. Soms zelfs twee of drie. En als ik op vakantie ga, gaan zeker drie cryptogrammenboekjes (echt waar!) mijn tas in.

Met uitdagende poster
Hmmm, een aantrekkelijk beeld misschien, maar ik moet je alweer teleurstellen. Ik las het op een boekje met cryptogrammen.
Bij cryptogrammen is niks wat het lijkt. Je wordt continu op het verkeerde been gezet. En dat is nou net wat ik zo leuk vind aan cryptogrammen. Elke opgave is een puzzeltje op zich. Lekker stoeien met taal dus!

De gok van een detective. (9)
Geen homo leest die erotische lectuur. (9)

Veel mensen zijn wat huiverig voor cryptogrammen. “Dat kan ik niet…,” zeggen ze dan. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. Het is belangrijk dat je de opgave niet ziet als één geheel. Bekijk de betekenissen van alle woorden (of delen van woorden) apart, combineer woorden, gooi letters door elkaar, zoek synoniemen. Dan komt de oplossing ‘vanzelf’.

Steengoede muziek. (4)
Wielrenners in het leger. (7)

Sommige opgaven zijn echte hersenkrakers. Daar moet je rustig voor gaan zitten en echt de tijd voor nemen. Die zijn voor de gevorderde cryptogrammer.

Draaideurvolk. (5)
B t/m Z en 1 t/m 7. (8)

Mijn ideaal is een cryptogram op posterformaat met allemaal van zulke opgaven. Dat noem ik pas echt een uitdagende poster!

(De oplossingen van de bovenstaande opgaven plaatsen we volgende week.)

Auteur: Jan-Maarten Bomhof

Gerelateerde artikelen

Dit is wat voor mij!

Toen ik de vacature voor officemanager bij Password las, dacht ik: “Daar moet ik op solliciteren! Die functie is me op het lijf geschreven.” Dus heb ik snel een brief geschreven. Wat was ik blij toen ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Op de ochtend van mijn sollicitatie stond ik op het punt om de […]

Lees artikel

Mijn eerste weken bij vertaalbureau PassworD

Tijdens mijn sollicitatiegesprek voelde ik mij direct op mijn gemak. De sfeer was ontspannen, luchtig en persoonlijk. Daarnaast had ik een positief gevoel over de werkzaamheden. Ik ging dan ook met een lach op mijn gezicht naar huis. Maar ik was ook gespannen … zal ik worden aangenomen? En ja, ik werd aangenomen! Inmiddels werk […]

Lees artikel
Eerste weken vertaalbureau PassworD

Vertalerspassie

Marjan Berk schrijft columns die ik soms lees omdat de titel me intrigeert. En waarschijnlijk ook omdat ik een zwak heb voor die bijzondere vrouw die op hoge leeftijd nog zo actief is. Haar columns worden gepubliceerd in het AD en dus ook in alle regionale bladen, want dat is één pot nat. Een van […]

Lees artikel

Surfplank?

Wij hebben hier zeven interne vertalers, die elk weer gespecialiseerd zijn in een bepaalde taal. Voor vragen over het Frans kun je bij Magali of Joan terecht. Joke, Laura en Natalie zijn weer meer thuis in het Engels, Jan-Maarten weet alles van het Nederlands en ik houd me vooral bezig met het Duits. Maar wij […]

Lees artikel
Surfplank, grappige vertaling