Voer voor paarden (7)

Geplaatst op 8 februari 2012 in blog, dieren, vertalers

Sorry voor deze cryptische titel. Deze blog heeft namelijk niets met paarden en voer te maken maar alles met mijzelf.  Ik zal het maar eerlijk toegeven… ik ben nogal verslaafd aan cryptogrammen. Bij mij thuis liggen de boekjes her en der verspreid. Er ligt er een op tafel, naast mijn bed, op de wc. Soms zelfs twee of drie. En als ik op vakantie ga, gaan zeker drie cryptogrammenboekjes (echt waar!) mijn tas in.

Met uitdagende poster
Hmmm, een aantrekkelijk beeld misschien, maar ik moet je alweer teleurstellen. Ik las het op een boekje met cryptogrammen.
Bij cryptogrammen is niks wat het lijkt. Je wordt continu op het verkeerde been gezet. En dat is nou net wat ik zo leuk vind aan cryptogrammen. Elke opgave is een puzzeltje op zich. Lekker stoeien met taal dus!

De gok van een detective. (9)
Geen homo leest die erotische lectuur. (9)

Veel mensen zijn wat huiverig voor cryptogrammen. “Dat kan ik niet…,” zeggen ze dan. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. Het is belangrijk dat je de opgave niet ziet als één geheel. Bekijk de betekenissen van alle woorden (of delen van woorden) apart, combineer woorden, gooi letters door elkaar, zoek synoniemen. Dan komt de oplossing ‘vanzelf’.

Steengoede muziek. (4)
Wielrenners in het leger. (7)

Sommige opgaven zijn echte hersenkrakers. Daar moet je rustig voor gaan zitten en echt de tijd voor nemen. Die zijn voor de gevorderde cryptogrammer.

Draaideurvolk. (5)
B t/m Z en 1 t/m 7. (8)

Mijn ideaal is een cryptogram op posterformaat met allemaal van zulke opgaven. Dat noem ik pas echt een uitdagende poster!

(De oplossingen van de bovenstaande opgaven plaatsen we volgende week.)

Auteur: Jan-Maarten Bomhof

Gerelateerde artikelen

Voer voor paarden (7) – de oplossing

Ik had het beloofd en ik hou ervan mijn belofte na te komen. Bij deze dus de oplossing van de cryptogrammen van 8 februari. De gok van een detective (9) Bij deze opgave is het belangrijk om te weten dat gok een ander woord is voor neus. Als je dat eenmaal weet, is de opgave […]

Lees artikel

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!