Voer voor paarden (7)

CLIPSNIEUWSBRIEF

Ja, ik wil me aanmelden!
Geplaatst op 8 februari 2012 in Blog, Dieren

Sorry voor deze cryptische titel. Deze blog heeft namelijk niets met paarden en voer te maken maar alles met mijzelf.  Ik zal het maar eerlijk toegeven… ik ben nogal verslaafd aan cryptogrammen. Bij mij thuis liggen de boekjes her en der verspreid. Er ligt er een op tafel, naast mijn bed, op de wc. Soms zelfs twee of drie. En als ik op vakantie ga, gaan zeker drie cryptogrammenboekjes (echt waar!) mijn tas in.

Met uitdagende poster
Hmmm, een aantrekkelijk beeld misschien, maar ik moet je alweer teleurstellen. Ik las het op een boekje met cryptogrammen.
Bij cryptogrammen is niks wat het lijkt. Je wordt continu op het verkeerde been gezet. En dat is nou net wat ik zo leuk vind aan cryptogrammen. Elke opgave is een puzzeltje op zich. Lekker stoeien met taal dus!

De gok van een detective. (9)
Geen homo leest die erotische lectuur. (9)

Veel mensen zijn wat huiverig voor cryptogrammen. “Dat kan ik niet…,” zeggen ze dan. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. Het is belangrijk dat je de opgave niet ziet als één geheel. Bekijk de betekenissen van alle woorden (of delen van woorden) apart, combineer woorden, gooi letters door elkaar, zoek synoniemen. Dan komt de oplossing ‘vanzelf’.

Steengoede muziek. (4)
Wielrenners in het leger. (7)

Sommige opgaven zijn echte hersenkrakers. Daar moet je rustig voor gaan zitten en echt de tijd voor nemen. Die zijn voor de gevorderde cryptogrammer.

Draaideurvolk. (5)
B t/m Z en 1 t/m 7. (8)

Mijn ideaal is een cryptogram op posterformaat met allemaal van zulke opgaven. Dat noem ik pas echt een uitdagende poster!

(De oplossingen van de bovenstaande opgaven plaatsen we volgende week.)

Auteur: Jan-Maarten Bomhof

Gerelateerde artikelen

Lettervreters en taalpietlutten

‘Ik ben vertaler.’ ‘O, leuk! Wat voor boeken?’ ‘Ik studeer aan de Vertaalacademie.’ ‘Sorry? De Vertélacademie?’ ‘En welke talen vertaal je dan allemaal?’ ‘Nou, Duits en Engels.’ ‘O.’ ‘…’ Geen dag hetzelfde Een greep uit de uitwisselingen die met de regelmaat van de klok plaatsvinden wanneer ik over mijn dagelijkse werkzaamheden vertel. Dikwijls worden mijn […]

Lees artikel
Blog Jenneke

Vertaalmachines steeds beter

Heb je weleens véél tekst die je graag op korte termijn vertaald zou willen hebben? Maar vermoed je dat de beschikbare tijd te kort is en de vertaalkosten te hoog? Google Translate niet perfect Als je Google Translate hebt geprobeerd, weet je dat de vertalingen die daar uitkomen bij lange na niet perfect zijn. Ook […]

Lees artikel
automatisch vertalen

In de steigers, uit de steigers

PassworD zit in een prachtig monumentaal gebouw in het hart van Heino. Het komt voor het eerst in de boeken voor in 1800. Dat weten we zeker, omdat we op dit moment druk bezig zijn met een boek over historische panden in Heino en we hebben diep gegraven in allerlei oude stukken. Zo’n oud pand […]

Lees artikel
glimmende voordeur

Teambuilding in de escape room

Als je ergens nieuw in een hecht team komt, is het altijd spannend of je er wel bij past. Ik werk nu een half jaar bij PassworD maar ik werd met open armen ontvangen en voelde ik me al gauw thuis. Teamuitje Na een tijdje bood ik aan om een teamuitje te organiseren. Het idee […]

Lees artikel
Escape Room Zwolle

 

CLIPS

De nieuwsbrief van PASSWORD

  • antwoorden op veelgestelde vragen
  • interessante ontwikkelingen
  • handige tips
  • en nog veel meer!

Ja, ik wil graag CLIPS ontvangen!